Bestøvning af raps. Du kan opnå optil 20% højer udbytte

Samt en mere ensartet modning som er med til at lette høsten og give en bedre frøkvalitet.

48 familier på vej på ny bestøvnings opgave

det er nødvendigt at kunne flytte mange bier hurtigt da der oftest ikke er mange dages pause imellem bestøvnings opgaverne.

Bestøvning af Hvidkløver.

Hvidkløver er selvsteril, og den er derfor afhængig af bestøvning fra rigtig mange insekter. når kløveren blomster er der ca. 60.000 bier i hvert stade.

Bestøvning af Hvidkål.

Æbler Kvitter generelt godt hvis de bestøves med bier.

En effektiv bestøvning giver støre udbytte, støre og pænere frugt

Bier til bestøvning udlejes.

 

Jeg produksere ikke kun honning men sætter også en stor ære i at kunne levere sunde og stærke bifamilier til diverse bestøvnings opgaver på Sjælland, Møn, Lolland og Falster.

Med min baggrund og uddanelse i landbruget forstår jeg vigtigheden af at det er store, stærke og sunde bifamilier der opstilles til bestøvning. Der er ikke to år der er ens, nogle år er der kun få gode dage med godt vejr imens afgrøden blomster og så skal der være mange bier til at sikre en effektiv bestøvning. 

Pt. har jeg omkring 400 bifamilier jeg tilbyder til udlejning.

 

Har du spørgsmål eller ønsker du en snak om netop dit bestøvnings behov. Så er du altid meget velkommen til at kontakte mig på telefon eller email.

Tlf: 6113 0503

E-mail: ntbiavl@hotmail.com

 


 

Skema over bestøvningsforhold

KulturHovedsalig:
Selvfertil(S)
Fremmed-
bestøvet(F)
% udbytte
som kan tilskrives
honningbibestøvning
Antal
bistader
pr.ha
Æble F 70 4
Pære F 70 1-5
Surkirsebær S 40 3-10
Sødkirsebær F 40 3-10
Blomme F 50 2
Morel S 40 3-10
Jordbær S 35 2-6
Solbær S 60 2-6
Hindbær F 45 1-4
Hvid/Rødkløver F 90 2-4
Hestebønner S 45 2-4

                                             Raps                                    S                            15-20             2-4

De procenter der i skemaet er tilskrevet honningbiernes aktivitet stammer fra en oversigt over honningbiers betydning for kulturafgrøder skrevet af tidligere Biavlskonsulent Susanne Klug Andersen.

 

Hvidkløver

Produktion af hvidkløver er i nogle dele af Danmark en meget stor og betydningsfuld afgrøde. Hvidkløver er selvsteril, og den er derfor afhængig af at få tilført pollen fra andre planter, for at opnå bestøvning. Det kan kun sek ved hjælp af insekter. Her er honning bier meget efektive da der er omkring 60.000 af dem i hvert bistade og da honning bier modsat andre insekter samler forråd til at klare vinteren. Så bierne indsamler alt det de kan og ikke kun det deres bo har brug for på den pågellende dag.

 

Raps

Der findes som bekendt både vinterraps og vårraps, hvor den væsentligste del af rapsen i Danmark er vinterraps. Rapsen kan opnå bestøvning via vinden, og er derfor ikke afhængig af biernes bestøvning. Danske forsøg viser dog et merudbytte på 10% ved bi bestøvning. Og Svenske forsøg viser op til 20% højere udbytte med biernes  bestøvning. Desuden er det påvist, at man opnår en mere ensardet modning, når rapsen bestøves med bier. Dette letter høstningen og giver en samlet bedre frøkvalitet.

 

Æbler

Frugttræer kviterer generelt godt hvis de bestøves med bier. Det er derfor også helt  normalt at bier er efterspurgt til bestøvning af frugtplantager. Ikke alene er det vigtigt at bierne overføre pollen, da en del æblesorter er selvsterile, men hvis æbleblomsterne ikke bliver bestøvet med nok pollen, vil frugterne blive deform.

 

Jordbær

Også jordbær kan opnå større og bedre frugtsætning med biers bestøvning, såvel på friland, som i væksthuse. Dertil kommer at nyere undersøgelser også har påvist at der kan opnås en bedre holdbarhed efter plukning, hvis jorbær er bestøvet af bier. Som noget nyt udfører man i øjeblikket forsøg i Finland, hvor bierne udbringer biologisk svampebekæmpelse, når de bestøver jordbær.

Kilde: Tidsskrift for biavl. Januar 2015.

Bestøvningsforhold og Behov i dyrkede afgrøder.

Faglig rapport fra (DMU) Danmarks miljøundersøgelser. Aarhus universitet. 2011.

Stadevægt.

Som noget nyt kan jeg nu tilbyde mine kunder at have en vægt under en af bifamilierne når de er udlejet til bestøvning. Det betyder at kunden kan logge ind på vægten med sin telefon, tablet, eller sin computer og ud fra nogle grafer se hvormeget bistadet tager på i vægt under bestøvnings opgaven. Grafen bliver opdateret 2 gange i timen. Der er i alt 4 grafer der viser

1) vægten med en halv times interval 2 døgn tilbage.

2) Vægten 6 gange i døgnet 2 uger tilbage.

3) Vægten dag for dag de sidste 30 dage.

4) Vægten uge for uge 2 år tilbage.

Og hvad kan kunden så bruge det til? Det kan landmanden blandt andet brugt til at finde ud af hvornår det optimale tidspunkt for at skårlægge hvidkløvern er. Han kan ved at se på vægtens historie se hvilke dage bierne har hendet mest næktar og derved også besøgt flest blomster der så er bestøvet. Er det eks. Sket d. 17-18 og 19 juni så kan han lægge 24 dage til de datoer og derved skårlægge der hvor der er flest modne før. selfølgelig under forudsætning for at veret er så det også kan høstes.

Bierne er allerede godt igang.

Filmet d 30/03/2014.